SIF, en liten forening med mange goder

Gjennom 128 år har Sørkedalens idrettsforening blitt utviklet av et utall ivrige medlemmer. Fra en spe begynnelse med møter i private hjem, har foreningen gradvis vokst. Kanskje den største endringen kom da Løvenskiold forærte eiendommen til bygdas organisasjoner hvor bygdehuset ble bygget, som i dag kalles Lokalet. Lokalet drives av Husstyret, med representanter fra de største organisasjonene i dalen. Etter hvert ble det også laget løyper med lys, stadion ble forbedret til grusbane for fotball, det er investert i lys- og lydanlegg på stadion, div boder og annet.

I samarbeid med Skiforeningen, og med bidrag fra Oslo kommune, produserer SIF snø. Denne kjøres ut i 1 og 2 kilometerløypene av Oslo kommune ved Bymiljøetaten, som også tar de første rundene med preparering så løypene er klare til Lauritz Bergendahls Minneløp. Dette rennet er av de første terminfestede rennen i kretsen, og markerer ofte startskuddet for skisesongen. Er det lite villsnø, er trykket på lysløypa på Lokalet formidabelt på denne tiden. Det er mange som vil gå på ski, og det er for få steder med lys til å dekke behovet blant de mange skiglade. Resultatet blir løyper fylt av en salig blanding av barn, ungdom og voksne. 

Som naboklubber er det et godt samarbeid mellom  Sørkedalens IF og Røa IL om langrennsgodene på Lokalet. Røa langrenn avholder sine treninger med de yngste gruppene, ca. 300 barn, to ganger i uken på Lokalet. De stiller på SIFs vår og høstdugnad, samt deltar på snøkanonvakter. Barn og ungdom som trener med SIF har tilbud om å delta på Røas treninger, både barmark, ski og samlinger. Et hyggelig tilbud som gir barna mulighet til å treffes før de evt. møtes på Hovseter skole, og også etter at de har begynt der. 

SIF er en liten klubb og med sin beliggenhet er mulighetene lagt til rette for snøproduksjon og tidlige løyper. Dette har ivrige medlemmer, i samarbeid med Skiforeningen, dratt nytte av i mange år. I denne sammenheng vil jeg trekke frem Sørkedalens idrettsforenings formål som er ”ved samarbeid og kameratskap å fremme idrett og friluftstliv i sunne former”. SIF setter formålet høyt og bruker det som ledetråd i sine beslutninger. Treningen skal være gøy og legge grunnlag for en sunn livsstil for barna som deltar. Stor og bred deltakelse er viktig og motivasjonen skal være et godt miljø og god trening. At det legges til rette for gode skiforhold er i tråd med formålet.

Og så skal selvfølgelig økonomien gå rundt. SIF er en av få idrettsforeninger uten ansatte. Ingen av de rundt 100 personene, ca 15% av medlemsmassen, som stiller opp til en eller annen innsats gjennom året er lønnet. Hver eneste time er en frivillig dugnadsinnsats som bidrar til treningstilbudet og aktivitetsnivået i foreningen. Et utall små og store arrangementer, både Lauritz Bergendahls Minneløp og Sørkedalsrennet,har godt over 1000 deltakere, og gjennomføres på dugnad. Noe som gir inntekt som investeres direkte tilbake i blant annet forbedringer i løyper og annen infrastruktur, som kommer medlemmene og alle andre brukere på Lokalet til gode. Med SIFs formål i minne gleder vi oss over aktiviteten, – og setter samtidig pris på at dere som brukere husker at vi er en liten forening som tilfeldigvis ble liggende i et snøsikkert kuldehull.

Nina Grønvold

Formann